fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 18 април 2021

8 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Мъжете от фара“ от Ема Стоунекс

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 12 април 2021 г.
Превод: Петя Петкова
Редакция: Владимир Молев
Корекция: Румяна Георгиева
Художник на корицата: Иван Масларов

За книгата: Морето знае да пази своите тайни… Корнуол, 1972 година. Трима мъже изчезват загадъчно от фар на километри от брега. Входната врата е заключена отвътре. Часовниците са спрели. На масата е сложена храна, която е останала недокосната. В дневника е записано, че се задава силна буря, макар че точно тогава времето през цялата седмица е било хубаво. Какво се е случило с тримата? Морето и досега нашепва имената им. Може ли тайната да бъде изтръгната от вълните?

„Лудостта на тълпите“ от Дъглас Мъри

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 12 април 2021 г.
Превод: Мария Иванова
Редакция: Марио Йорданов
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Живеем в постмодерна ера, в която големите наративи на религията и политическата идеология вече не са актуални. Те са заместени от една неспирна война срещу всеки, който е на „грешната“ позиция, в която идентичността е превърната в оръжие. Невероятната скорост на този процес се дължи главно на новите социални мрежи и медии, които определят какво трябва да знаят, мислят и казват хората по света. Тесни, нишови интереси доминират в дневния ред днес, което увеличава разделението в обществото, и както Дъглас Мъри показва, резултатите стават все по-плашещи.

„Когато Луната снизхожда“ от Надя Хашими

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 12 април 2021 г.
Превод: Елика Рафи
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов

За книгата: Ферейба вярва, че след трудното си и пълно с разочарования детство, което завършва с уреден брак, може да живее нормално в Кабул със своя съпруг и децата им. Но идването на власт на фанатичните талибани преобръща всичко. И сега тя трябва да бяга – надеждата е някак да се добере до Лондон при семейството на сестра си. Пред тях лежи невъзможен път през няколко държави, осеян със заплахи и опасности, но и на срещи с неочаквани благодетели и спасители. Презирани и отхвърляни, Ферейба и децата ѝ стават част от лавината бежанци, която залива европейските граници.

„Влажна зона“ от Райна Маркова

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване: 12 април 2021 г.
Редакция: Атанаса Игов
Дизайн на корицата: Райна Маркова

За книгата: Какво би се случило с човешкия индивид, който, дори успявайки да изгради около себе си „желязната клетка“ на утилитарността и рационалността (по израза на Макс Вебер), продължава да бъде биологично същество и да се подчинява на закони, които не познава? Божествени или природни са тези закони?

image description

„Празници в смъртта“ от Нора Робъртс

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 13 април 2021 г.
Превод: Мария Демирева
Редакция: Велислава Вълканова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Личният фитнес треньор Трей Зиглър е във върховна физическа форма. Ако не се брои ножът, забит в идеално оформените му гърди. Скоро лейтенант Ив Далас открива много жени, които са били рекетирани от нарцистичния негодник. А докато проверява дългия списък с врагове на Трей, тя трябва да се справи с още няколко списъка – тези за коледното пазаруване и за приема, който тя и съпругът й организират. Без настроение за празнуване, Ив се опитва да пренебрегне неприязънта си към жертвата и да разкрие загадката на убийството ѝ.

„Монахът, който обичаше котки“ от Корадо Дебиази

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 13 април 2021 г.
Превод: Тонина Манфреди
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Книгата е роман, художествена измислица, но историята в нея е изпълнена с житейски послания и звучи като лично изживяна. Философски насочена и вдъхновяваща литература, която носи вдъхновение. Всяко нещо се случва винаги в правилното време и място. Всяко нещо се случва, когато си готов да го приемеш. Правилният момент настъпва за един обикновен мъж, когато решава да напусне дома си, за да потърси отговори. По пътя среща енигматичен монах, който обича котки, а неговите послания успяват да докоснат най-съкровените дълбини на душата му.

„Мръсният Юг“ от Джон Конъли

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 15 април 2021 г.
Превод: Ирина Манушева
Редакция: Любослава Русева
Дизайн на корицата: Виктор Паунов

За книгата: 1997 година. В окръг Бърдън, Арканзас, са убити няколко чернокожи момичета, с чиито мъртви тела убиецът или убийците са се гаврили. Никой в не желае да разплете ужасяващата загадка, защото има вероятност разкритието да попречи на изгодна сделка с компания от Литъл Рок, която ще промени бъдещето на окръга. След поредния труп на млада жена един бивш детектив от Ню Йорк по случайност се озовава в Арканзас. Той е потънал в скръб заради смъртта на съпругата и детето си и е твърдо решен да издири онзи, който е сторил непоправимото със семейството му. Обсебен от мисълта за отмъщение, детективът се впуска в разследването на убийствата в окръг Бърдън и животът му изневиделица приема шокиращ обрат. Ето как се ражда един безпощаден ловец. Ето как на сцената се появява Чарли Паркър.

„Хора“ от Катерина Хапсали

Издава: „Colibri“
Дата на публикуване: 16 април 2021 г.
Дизайн на корица: Дамян Дамянов

За книгата: „Сборникът с разкази „Хора“ направо ме зашемети. Толкова близки усетих героите, че след всеки разказ спирах, за да си поема дъх. За да изляза от неусетното ми вмъкване под кожата на Пламъчето или Агата, да се измъкна от тъмния ъгъл на Ани към светлия Париж, да се отърся от огромната мъка, пътувайки към Маскирания за лек, да се гмурна до Олга или Зисула с копнежа за истинската любов, да нося достойнството на Лудата, да бъда чаровния Дмитри или двете циганки джуджета върху тяхното летящо килимче…“ – Весела Люцканова.

„Диатриби“ от Иваномир Цанков

Издава: „Библиотека България“
Дата на публикуване: 16 април 2021 г.
Редакция: Ива Спиридонова
Художник на корицата: Иваномир Цанков 
Дизайн на корицата: Симолини

За книгата: Чудесно е, когато сред суетата на шумния свят, в който живеем, успееш да чуеш нов и непознат глас, който да те изненада с мощта на таланта си и разпознаваемия си поетичен тембър. Така говори Иваномир Цанков в първата си поетична книга, наречена „Диатриби“. С думи за забравяне или за разказване, но при всички случаи в непрестанен диалог с читателя. Защото освен всичко друго, поезията е онази форма на комуникация, при която говорим на езика на сърцата си. А те никога не мълчат. – Ива Спиридонова, редактор

„Мрачен рицар“ от Девни Пери

Издава: „Егмонт/Уо“
Дата на публикуване: 17 април 2021 г.
Превод: Милена Илиева
Редакция: Радка Бояджиева
Коректор: Ина Тодорова
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Женевиев Дейлий не си е и помисляла някога, че може да стои пред съдия в деня, в който навършва 27 години. Но от момента, в който съдбата ѝ се преплете с тази на бившата мото банда „Тенекиени номади“, нещата потръгнаха, меко казано, на зле. Майка ѝ – жената, на която се бе възхищавала през целия си досегашен живот и която бе обожавала – вече не е сред живите, а след нея са останали само тайни и лъжи. Самата Женевиев е принудена да се откаже от живота си в Денвър и в момента живее в миниатюрен апартамент над автосервиз, собственост на брат ѝ, който пък я мрази дълбоко. А бащата, с когото се е запознала пред гроба на майка си, е точно толкова непознат за нея, колкото и Исая Рейнолдс – мрачният мъж с тъжни очи, който стои заедно с нея пред съдията.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q2 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.