fb
БългарияНовиниПроект 48

Първата лекция за медийна грамотност по “Проект 48” – съвместно с библиотеката във Враца

3 мин.

Първата лекция на тема медийна грамотност в рамките на “Проект 48” ще се проведе онлайн, съвместно с Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца. Лектор на информативното събитие с отворен достъп ще бъде Александър Кръстев, създател на ”Аз чета”, които заедно с Читалище.то са инициатори на проекта. Всеки с интерес към събитието може да гледа излъчването на живо на Facebook страницата на Библиотеката и да задава въпроси – на 16 февруари, вторник, от 18:00 часа.

Лекторът Александър Кръстев е специалист по комуникация и блогър с близо 15-годишен опит. В рамките на неговата лекция зрителите ще научат как функционират медиите и какво е качествена журналистика, какво е и какво не е новина, как да различават и да се предпазват от фалшивите новини, защо и как се създават фабрики за тролове. Ще бъде обърнато внимание на това има ли как да се измъкнем от непрестижното 111-о място по свобода на медиите и на ролята на книгите за повишаването на медийната ни грамотност.

“Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца работи активно по темата за медийната грамотност през последните 3 години, а акцентът ни винаги е бил главно към децата от начален курс. Този път обаче решихме да насочим вниманието и към младежите, и възрастните хора, защото те реално имат най-голяма потребност от знания и умения, за това как да се информират правилно – да подбират правилните източници, как функционират реално медиите, как да разпознават фалшивите новини и защо книгите са толкова важни при формирането на медийната грамотност”, казва директорът на РБ “Христо Ботев” – Враца Силвия Павлова. “Това са и основните цели, които си поставя „Проект 48“. Затова веднага щом стартираха онлайн срещите, решихме да поканим Александър Кръстев с първата публична онлайн лекция по темата”, допълва тя.

Започнаха и месечните срещи с журналисти и експерти в областта на медийната грамотност, част от “Проект 48”. Гост в първата беше журналистката Доника Ризова, а организаторите на проекта обещават да анонсират следващия експертен гост скоро.

Започнаха и месечните срещи с журналисти и експерти в областта на медийната грамотност, част от “Проект 48”. Гост в първата беше журналистката Доника Ризова, очаквайте скоро анонс и на следващото издание на формата. В секцията на сайта, посветена на “Проект 48”, можете да намерите полезни материали за това как да различаваме фалшивите новини, какво е дийпфейк, кои са петте правила при четене на новини и още.

Продължава и набирането на средства в подкрепа на “Проект 48” в Platformata.bg. Те ще бъдат използвани за финансиране както на издаването на книгата на Оруел “1984”, така и за отворените онлайн лекции за медийна грамотност и фалшиви новини в партньорство с различни библиотеки в страната.

Повече информация за инициативата може да бъде открита и на официалния ѝ сайт Project48.net

Присъединете се към Facebook събитието тук.