fb
БългарияНовини

Предлагат награда за поезия и публицистика „Христо Ботев“

3 мин.

Да бъде създадена специална награда за поезия и публицистика на името на видния български поет и революционер Христо Ботев, предлага Министерството на културата. От екипа на културното ведомство съобщиха, че са разработили предложение за учредяване на отличието, каквото досега не е било връчвано.

„Години наред е присъждана Ботева награда от Община Враца, но тя е била регионална и не отговаря на статута, авторитета и значението, което националният ни гений, като обединяваща фигура и консенсусна личност, има за българското общество и за националната ни идентичност“, допълниха от ресорното министерство и уточниха, че „целта на тази награда е не само да се учреди, но и да се превърне в най-авторитетното отличие за поезия и публицистика у нас и в заслужено признание на талантливи хора за верността им към делото и идеалите на Ботев.“

Учредяването на наградата за поезия и публицистика на името на Христо Ботев е предвидено с изменение на Наредба № 2 от 11.04.2007 г. на министъра на културата за награждаването на български културни дейци за постигнати високи творчески резултати или принос в развитието и популяризирането на културата.

Министерството на културата предлага наградата „Христо Ботев“ за поезия и публицистика да се връчва веднъж на две години от министъра на културата. Кандидатурите ще бъдат разглеждани от експертна комисия, включваща представители на: Българската академия на науките, Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите в България, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, Националния литературен музей и Националния музей „Хр. Ботев“ в Калофер.

Новоучредената награда „Христо Ботев“ ще се връчва в две категории: „Значим принос в развитието и популяризирането на българската поезия” и „Високи творчески резултати в популяризирането на българската поезия или публицистика за изминалия период”.

Предложението, което е подложено на обществено обсъждане, е за изготвянето на специална статуетка или плакет, които да се връчват, а паричното изражение на наградата да бъде в размер на 20 000 лева. Носители на отличието могат да бъдат поети със значим принос в развитието и популяризирането на българската поезия, както и поети и публицисти, постигнали високи резултати в популяризирането на българската поезия или публицистика.

В миналото българска литературна награда, наименувана на видния български поет Христо Ботев, е учредена с Указ № 1695 на Държавния съвет на Народна република България от 1972 година. Присъждала се е на поети и публицисти за принос в световната литература, като е била връчвана на всеки 5 години до 1986 г. След като през 1991 година не е връчвана, традицията е била възстановена за известно време и наградата се е присъждала със същата честота (на 5 години) от Общинския съвет на Община Враца от 1996 година. Последно и по изключение наградата е присъдена през 2008 година във връзка със смъртта на Александър Солженицин.