fb
НовиниПо света

Стотици хиляди хора от цял свят гледаха Маргарет Атууд на живо

3 мин.

На 10 септември беше световната премиера на The Testaments, продължението на „Разказът на прислужницата“, бестселърът на канадската писателка Маргарет Атууд, който ѝ донесе световна слава и вдъхнови хиляди жени от цял свят да протестират за правата си.

За да отбележи подобаващо пускането на пазара на романа, Маргарет Атууд организира уникално събитие, което беше гледано на живо от стотици хиляди хора от целия свят. Канадската писателка отговаряше на живо на въпросите на телевизионната водеща Самира Ахмед, а след това актрисите Лили Джеймс, Сали Хокинс и Ан Доуд прочетоха откъси от книгата.

Всичко това се случи в Кралския национален театър в Лондон, но беше излъчвано на живо в над 1500 кина по целия свят. Фенове на Маргарет Атууд от Европа, Азия, Австралия, Африка и Северна Америка имаха уникалната възможност да наблюдават реакциите на своята любима писателка и да чуят нейния прочит на съвременните събития. Социалните мрежи вече изобилстват с възторжени разкази за събитието, а повечето хора споделят, че нямат търпение да прочетат книгата.

А ето и още няколко интересни факти за книгата и нейното представяне:

На книжарниците, които бяха купили бройки от изданието, беше категорично забранено да го продават преди 10 септември, а единствената компания, която си позволи да наруши ембаргото, беше Amazon, която изпрати няколкостотин копия от книгата до читатели в САЩ, дни преди официалната премиера. От Amazon вече поднесоха публично своите извинения към авторката, но все още не е ясно дали ще се наложи да понесат финансова санкция за грешката си.

Маргарет Атууд избра лично да представи новата си книга точно в полунощ на 10 септември в лондонска книжарница пред стотици свои фенове. Ето кратко видео от началото на събитието:

Канадската писателка е планирала обиколка из Великобритания и Ирландия, за да представи книгата. Обиколката ще започне на 26 октомври, ще приключи на 2 ноември и ще включва общо 6 града. Междувременно в много градове в редица страни са организирани специални събития за представянето на новата книга на Маргарет Атууд.

Действието в The Testaments се развива 15 години след края на „Разказът на прислужницата“, а историята е разказана през погледа на три жени с различна съдба и минало.  Книгата вече е включена в краткия списък на престижната британска награда „Букър“ (победителят ще бъде обявен през октомври) и ще се появи на българския пазар през пролетта на 2020 година, благодарение на издателство Orange Books. Плановете са тя също да бъде превърната в сериал, който обаче може да бъде излъчен най-рано през 2021 година, защото през 2020 г. ще бъде излъчен четвъртият сезон на „Разказът на прислужницата“.

А ето и как самата Атууд представя книгата си пред списание Time:

Вижте най-важното, което трябва да знаете за Маргарет Атууд:

Книгите на Атууд може да вземете с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

Снимка на публикацията: Facebook/Margaret Atwood