fb
НовиниПо света

Буквата N, „Фермата на животните“ и Мечо Пух са новите жертви на цензурата в Китай

2 мин.

Китайското правителство, начело с генералния секретар на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин, продължава да затяга режима на цензура, съобщава Evening Standard. China Digital Times публикува списък с предложения от Пекинската национална конференция за блокиране в търсачката Weibo (китайският еквивалент на Twitter). Експертите смятат, че засилените мерки са част от стратегията на председателя да наложи доживотна диктатура и бяха посрещнати остро от международната общественост.

Сред изброеното недопустимо съдържание влизат:

– буквата N;
– думите „несъгласен“, „безсрамен“, „емигрирам“ и „безсмъртие“;
– словосъчетанието „култ към личността“;
– словосъчетанието Xi Zedong – хибрид от имената на Си Дзинпин и Мао Дзъдун;
– романа „Фермата на животните“ от Джордж Оруел;
– Мечо Пух.

Не е съвсем ясно защо буквата N попада сред враговете на държавата. Съществуват предположения, че тя е считана за символ на несъгласието.

Чарли Смит, съосновател на GreatFire.org – сайт, който помага на потребителите да следят и заобикалят китайската цензура, коментира пред The Guardian:

Цензорите вероятно са преценили съдържанието като „чувствително“ и затова са го включили в черния списък, така че хората да не го публикуват. Съмнявам се обаче, че се замислят чак толкова. Буквата N е станала жертва на прибързано решение.

Що се отнася до забранения образ на Мечо Пух, решението идва след постъпка от страна на представители на опозицията. Те са споделили снимка на популярния герой, прегърнал буркан с мед, на който има надпис: „Намери това, което обичаш, и не го пускай“.

Джоузеф Ченг, дългогодишен наблюдател и анализатор на политиката в Китай, който наскоро се пенсионира от Университета в Хонконг, изрази мнение, че вследствие на конституционните промени в страната „критиката ще бъде все по-слабо толерирана“.

За властващата медийна цензура сме ви разказвали и преди. Ако проявявате интерес по темата, може да прочетете статията на Пери Линк, както и материалите ни за случая с изчезналия Гуе Минхай тук и тук.

Снимка: CNN