fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден втори на 45. Софийски международен панаир на книгата – 13.12

10 мин.

След като изживяхме вълнението от откриването на 45. Софийски междунарoдeн панаир на книгата и Софийски международен литературен фестивал, е време да се впуснем в поредица от интригуващи мероприятия и срещи. Следете за новини секцията ни, посветена на Коледния панаир на книгата, а междувременно ще ви информираме за ежедневните събития от съпътстващата му програма в рубриката ни „Днес на панаира“.

14:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Пиратско книжно парти

Всички приключенци от 8 до 11 г. са поканени на най-голямото пиратско парти за годината! Те ще изработят свои карти на скрито съкровище, ще се състезават в пиратски игри и ще научат повече за живота на някои от най-атрактивните пирати, сред които Черната брада и сър Франсис Дрейк.
Представя Фондация „Детски книги“

15:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Нови женски гласове от португалската литература в български прочит

Какви са нагласите в най-новата португалска проза? Кои са младите съвременни автори? Какви са творческите им търсения през последното десетилетие? Кои и какви са новите женски гласове в литературата на далечната иберийска страна? На тези и други въпроси ще дадем отговор в представянето на българските преводи на романите „Моето опяване“ на Дулсе Мария Кардозо и „Непотребният живот на Жозе Омейн“ на Марлене Фераш под съпровода на литературното четене на студенти от специалност „Португалска филология“ на СУ „Св. Климент Охридски“.
Представя институт „Камоеш“

16:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Представяне на новите книги на членовете на „Клуба на българските писателки“

Клубът на българските писателки отбелязва три години от възстановяването си. 2017-а беше силна творческа година за членовете му. Приносът на петте издадени книги е безспорен. Заповядайте на представяне сборниците с разкази от Светлана Дичева „Разкази от черен шоколад“ (изд. „Лексикон“) и „Като пристигнеш, обади се“ от Кристин Димитрова (изд. „Обсидиан“); романът „Рафаел“ от Леа Коен (изд. „Ентусиаст“); стихосбирката „Зверски кротка“ от Амелия Личева (изд. „Лексикон“) и есеистичната книга „Словозографии“ от Катя Зографова (изд. „Богианна“).
Модератор на дискусията: Виктория Бисерова
Представя Клубът на българските писателки

16:00 ч.
Щанд №115
Среща с автограф с Мария Пеева и Люси Рикспуун

Първият роман на Мария Пеева, известна като Мама Нинджа, и доктора по клинична психология Люси Рикспуун се чете на един дъх, но топли дълго. „Писмо до сестра ми“ е история за две сестри като двете страни на монета – неразривно свързани, но и неоспоримо различни, и за онези малки нащърбени ръбчета във всеки от нас, които ни помагат да се напасваме с другите. Книга, топла като прегръдка, която може да вземете с автограф лично от Мария!
Представя издателство „Софтпрес“

17:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Представяне на Програма „Юг“ за подкрепа на преводи на аржентински автори

Представяне на последните заглавия, публикувани на български език в рамките на Програма „Юг“. Разговор със специалния гост на събитието, аржентинската писателка Мори Понсови, по повод първата й среща с българския читател – представяне на книгата „Търся си приятел“. Събитието ще се проведе с участието на университетски преподаватели, преводачи и издателства.
Представя Посолството на Република Аржентина

17:00 ч.
Щанд №326
Среща с автограф с Николай Терзийски, автор на романа „Отлъчване“

Николай Терзийски е дипломиран журналист, работи от дълги години в екипа на „Седем-Осми“. След като създава блога с авторски разкази и есета „Терзилъци“, който събира над 30 хиляди посетители, той решава да предизвика читателите с един сложен и многопластов роман, събрал на страниците си последните два века от българската история. Романът му „Отлъчване“ е на книжния пазар от тази година. Според автора това е разказ, който започва с края на света. И пътува с векове назад, към началото. По време на това пътуване читателят е въвлечен в лабиринт от истории. Истории за древна любов, за раздели и смърт, за разминавания и грешки, за грехове и предателства; за самотата на единствените деца, за вглъбеността в миналото и за илюзиите на бъдещето, за отхвърлянето на обикновеното и търсенето на неповторимото, за оцеляването на духа във времето.
Представя ИК „Жанет 45”

17:30 ч.
Щанд №327
Среща с автограф с Недялко Славов

Недялко Славов е новото белетристично явление в съвременната българска литература. Романите му носят белезите на съвременната европейска проза – проблемност, афористичност и хуманистична тръпка. Защита на човешките и християнските ценности, безкомпромисна битка срещу унифицирането на човешката личност и ерозията на потребителската стихия. Последният му роман „Камбаната“, е истинска литературна сензация.
Представя издателство „Хермес“

18:00 ч.
Зала 9 на ет. 5
Вечер с поезията на Божана Апостолова

Марин Бодаков: „Все по-далече в поезията, все по-близо до себе си, с вдъхновение Божана Апостолова навлиза в златния сезон на своето изкуство. В моя прочит най-съществено е: трагичното умонастроение след смъртта вече завладява нови и нови територии, но това е трагизъм сдържан, овладян, естествен. Има безизходица на всички равнища, но няма отчаяние. Към златното е добавено черно, но и към чернилката е добавено златно”.
Представя ИК „Жанет 45”

18:00 ч.
Посолство на Република Сърбия, София, ул. „Велико Търново” 3
Представяне на книгата „Сърбите сред европейските народи“ от Сима М. Чиркович

Това е първата история на Сърбия, която излиза на български език. Авторът е един от най-известните сръбски историци.Със специалното участие на акад. Васил Гюзелев и сръбския историк д-р Сърджан Пириватрич от Византоложкия институт на Сръбската Академия на науките, научен консултант на книгата, автор на „Самуиловата държава”
Представя издателство „Агата-А“

18:00 ч.
Литературен клуб „Перото”
Романите на Любен Петков – 20 години по-късно с участието на приятели и близки на писателя

Любен Петков събра приживе своето творчество – повести, разкази, пътеписи, детско творчество, пиеси и романи в 6 отделни тома. В това издание, подкрепено от Министерство на културата, са събрани романите му „Убийство” и „Преображение Господне” Любен Петков e български белетрист, автор на разкази, повести и романи за възрастни и деца. Роден е на 3 юни 1939 г. в с. Крушевец, Бургаска област. Работил е като журналист, редактор и издател – сп. „Съвременник”, изд. „Български писател”, директор на издателство „Отечество”. Книгите му са превеждани на над 10 езика. Носител е на престижни литературни награди.

Деян Енев: „Моят приятел Любен Петков досега споделяше съдбата на много от колегите си – той не се наслади на признание, равностойно на таланта му и на твърде значимото му творчество. Дано втората поява на романите най-сетне да пречупи тази тъжна закономерност. Ако знаехте какъв тих, светъл и твърд като кремък човек е Любен Петков и колко много ни е казал в книгите си, щяхте да разберете за какво говоря. Той вероятно не се интересува и от признанието. Но ние, българските читатели, му го дължим”.

Представя ИК „Знаци”

18:30 ч.
Щанд №327
Среща с автограф с Димитър Бочев

Предадени на един колкото радикален, толкова и самобитен език, размислите на Бочев за силата и безсилието на съзнанието пред несъзнаваното, на рационалното пред ирационалното, на сетивното пред умозрителното, на земното пред извънземното вълнуват. А решимостта на автора да се себеразкрие без остатък и в най-сакралните си безпокойства увлича така, че неусетно превръща читателя в съавтор в романа му „Несъгласни думи“. И може би най-вече в това се крие очарованието на тази необикновена книга.
Представя издателство „Хермес“

19:00 ч.
Сцена на панаира на ет. 4 (запад)
Катя Кремзер представя поетичната си книга „Пясъчна роза”

В последните дни преди Рождество ще ви очарова виенски поетичен дух в София. Ще откриете в пустинята на ежедневието „Пясъчна роза“ и предколедните послания в стиховете на Катя Кремзер – един споделен духовен празник.

Анжела Димчева: „Тази книга се чете бавно като любовна библия. В стила на Катя Кремзер тлее полъх от френския феминизъм, нищо че тя живее във Виена. Космополитизмът на европейската висока култура се е вселил в нея – в изразителността на фигурата й, в притаените полутонове на гласа й, в благородството и съчувствието към страдащите. Един разказ за Жената, която има много лица – това е внушението на стихосбирката „Пясъчна роза”.

Водеща на вечерта: Райна Дамяни
Литературно-критически акценти: Анжела Димчева

Представя издателство „Персей“

Софийски международен литературен фестивал

Събитията в програмата на Софийски международен литературен фестивал се провеждат в Мраморно фоайе, НДК, ет. 2, с изключение на специално обявените локации.

10:00-12:00 ч.
Мраморно фоайе, НДК, ет. 2

Финал на студентски литературен конкурс

Тема: „Моята среща с културата на… (една Вишеградска страна)“
Финалистите четат собствени есета на полски, словашки, унгарски или чешки език с екранен превод на български. Крайното класиране обявява международно жури от представители на водещи културни институции в четирите Вишеградски държави.

13:00-14:00 ч.
Мраморно фоайе, НДК, ет. 2
Детска програма: От деца за деца

Представяне на детска книга, изцяло написана и илюстрирана от деца.
Проект на издателство „Дъбови листа“ и Нова телевизия
Въвежда авторите: Нуша Роянова

15:00-16:00 ч.
Мраморно фоайе, НДК, ет. 2
Разговор с авторите Яна Беньова (Словакия) и Петър Крумов

Тема: „Странници в света, който сами създаваме за себе си“
Модератор: Цветан Цветанов

16:30-17:30 ч.
Мраморно фоайе, НДК, ет. 2
Поколението Милениум – илюстратори. Трудната среща с българския издател

Изложба на млади български илюстратори, официално откриване и тематична дискусия на Националния център за книгата.
Куратор на изложбата: Милена Радева
Модератор на дискусията: Михаела Петрова

18:00-19:00 ч.
Мраморно фоайе, НДК, ет. 2
Разговор с авторите Дьорд Драгоман (Унгария) и Милен Русков

Тема: „Гледната точка на разказвача в романите на двамата автори. Специфика при филмовата адаптация на техни произведения“
Модератор: Иглика Трифонова

19:30-21:00 ч.
Мраморно фоайе, НДК, ет. 2
Авторски пърформанс: „Пиеси за справедливостта“

Владо Трифонов, Георги Тенев, Иван Димитров, Йоана Мирчева, Нели Лишковска, Петя Башева четат текстове на колегите си участници в Лаборатория за писане на пиеси под ръководството на Боян Папазов.
Сборника на НБУ представят проф. Виолета Дечева и Боян Папазов.