fb
Книжни пътуванияСпециални

Дестинации за литературни пътешественици – 2 част (САЩ)

5 мин.
Снимка: loopchicago.com

След като ви представихме пет вълнуващи дестинации за книжни плъхове в Европа, се отправяме на запад. От „Signature Reads“ ни показват, че в САЩ се намират не по-малко забележителни места, в които всеки книгоман би се влюбил.

Вашингтон

Започнете изследването на литературната страна на столицата на САЩ в Библиотеката на Конгреса, основана през 1800 г. – най-голямата библиотека в света. Сградата „Томас Джеферсън“ на библиотеката е изключително произведение на изкуството, със стенописи, мозайки и изобилие от скулптури, както и голяма зала, издигаща се на седемдесет и пет метра от мраморния си под чак до таван от витражи. Намерете време да посетите Националния исторически обект „Фредерик Дъглас“ – последната резиденция на автора оратор, намираща се на по-малко от сто мили от мястото, където е роден като роб. Посетете групова дискусия в инди книжарницата „Политика и проза“ (не е нужно да резервирате място, просто прочетете избраната литература и отидете) или присъствайте на някое от редовните авторски събития. За отмора и освежаване на ума и тялото можете да посетите книжарницата Kramerbooks и прилежащото към нея Afterwords Café, което е отворено до поне един часа през нощта.

Снимка: Documents Delivered

 

 Чикаго, Илинойс

В Чикаго има едно особено място за посещение на любителите на книги: първият и единствен музей в САЩ, посветен на писмото. Музеят на американските писатели, отворен през май тази година, изследва писменото наследство на страната чрез динамични и интерактивни изложби. Една от тях е „Изненадващата лавица с книги“, която разказва факти за легендарни произведения чрез функции като аудио, видео и скрити прозорци.

Посетителите на града също могат да се сприятелят с местен библиофил и да отидат на тематична литературна обиколка, която се провежда през Chicago Greeter, безплатна услуга на Choose Chicago, която е поддържана от доброволци.

Имате ли повече време? Отскочете до дома-музей на Ърнест Хемингуей в едно от предградията на Чикаго или пазарувайте в някоя от многобройните книжарница в града. Може би бихте били заинтересовани да посетите и Chicago Tribune Printers Row Lit Fest – провеждащо се ежегодно през юни, това е най-голямото безплатно литературно събитие на открито в Средния Запад.

Снимка: loopchicago.com

 

Кий Уест, Флорида

Кратка спирка в този тропически град през 1928 г. за Ърнест Хемингуей се превръща в дългогодишен престой. Чудноватият културен Кий Уест примамва и други писатели и поети като Робърт Фрост, Елизабет Бишоп и драматурга Тенеси Уилямс. Днес литературните пътешественици могат да обиколят дома-музей на Ърнест Хемингуей, да посетят изложбата на Тенеси Уилямс, да се присъединят към пешеходна обиколка на стария град или да разгледат и купят нещо от Books and Books, собственост на писателката Джуди Блум.

Почти непрекъснато в Кий Уест е време за коктейли с намаление, за това се отбийте и през Sloppy Joe`s, за да вкусите специалния коктейл на Хемингуей Papa Doble. Ако сте в настроение за още приключения в стил „Хемингуей“, то се отправете с лодка или с хидроплан към крепостта „Джеферсън“, където яростното море някога е запратило него и група други риболовци за седемнадесет дни.

Снимка: boastable.com

 

Сан Франциско, Калифорния

Литературната сцена на Сан Франциско е шарена комбинация от класика и модернизъм. Започнете с обиколка на някоя от над 35-те книжарници в района. Можете да се опитате да си представите как се е чувствал Джак Керуак, докато се наслаждавате на питие във бар Vesuviо, където писателят е пиел и тъжал, че е пропуснал среща с Хенри Милър.

Ако харесвате солидната детективска литература, застанете на мястото, където помощникът на Сам Спейд, Майлс Арчър, се среща със своя създател, по време на обиколката, посветена на Дашиъл Хамет. Минете и през музея Beat, за да разберете повече за Керуак и съвременниците му. За истинско потапяне в литературата, посетете фестивала Litquake, който се провежда ежегодно в рамките на девет дни и включва стотици авторски четения и литературни походи.

Снимка: Reflections Enroute

 

Ню Йорк

Очарователен, динамичен и разнообразен, Ню Йорк отдавна привлича писатели от всякакъв тип, много от които обезсмъртяват града в своите писания. Потърсете места, споменати в някой от любимите ви романи – може би Спасителят в ръжта или нещо на Едит Уортън. Феновете на Дороти Паркър със сигурност ще се насладят на The Algonquin Round Table Walking Tour.  Друг първокласно занимание е литературната обиколна на барове Greenwich Village Literary Pub Crawl  – пътешествие с алкохол и клюки, през легендарния квартал, където са живели Едгар Алън По (къщата му е в Бронкс), Джак Керуак, Хенри Милър и други писатели.

В таверната Pete’s Tavern седнете на масата, където О. Хенри е написал „Даровете на влъхвите. По-навътре в града Е. Л. Доктороу е работил в читалнята с великолепни полилеи и стенописи в главния клон на публичната библиотека в Ню Йорк. За главните сцени в „Рагтайм” Доктороу избра за място на действието близката библиотека и музей „Морган“. Друго зрелищно място в града е финансовата частна библиотека на Дж. П. Морган. Лавици на три нива, заобиколени от гоблени, картини и стъклопис – място, в  което всеки книгоман ще се влюби.

Снимка: ibigdan.livejournal.com

Пропускаме ли нещо? Разкажете ни за своите любими литературни места в САЩ на editors@azcheta.com.