fb
НовиниПо света

Салман Рушди се завръща с нова книга и послание „Думите са единствените победители“

3 мин.
Снимка: AFP

Близо шест месеца след жестокото нападение срещу Салман Рушди, писателят все още се възстановява, но издава и нов роман, съобщава The New York Times. Озаглавен е Victory City („Градът на победата“), а в него талантливият автор създава нова цивилизация. Благословена от богиня, главната героиня – поетесата Пампа Кампана, живее близо 240 години, достатъчно дълго, за да стане свидетел на възхода и падението на своята империя в Южна Индия, но нейното трайно наследство е епична поема.

„Всичко, което остава, е този град на думите“, пише тя в края на своя епос, който погребва в саксия като послание към бъдещите поколения. „Думите са единствените победители.“

Рамкиран като текст на преоткрит средновековен епос на санскрит, „Градът на победата“ е за създаването на митове, разказването на истории и непреходната сила на езика. Това е и триумфално завръщане на литературната сцена за Рушди, който в продължение на месеци се възстановява от брутално нападение с нож, докато беше на сцената по време на културно събитие в Ню Йорк миналата година, допълва още изданието.

Атаката срещу Рушди разтърси литературния свят. В продължение на десетилетия той е почитан не само като романист, но и като икона на свободата на словото, който беше изправен пред смъртни заплахи заради романа си „Сатанински строфи“, но въпреки това продължи да пише и говори срещу нетолерантността. След като беше нападнат миналото лято, колеги писатели и културни дейци организираха събития публични четения на романите му.

С издаването на Victory City писателите отново се обединяват около Рушди, за да подкрепят творчеството му.

„Той казва нещо доста дълбоко в „Градът на победата“. Никога няма да отнемете от хората основния акт на разказване на истории. Пред лицето на опасността, дори пред лицето на смъртта, той успява да каже, че разказването на истории единната валута, с която разполагаме“, обясни писателят Колъм Маккан, приятел на Рушди.

Салман Рушди е предал Victory City на своя издател Random House през декември 2021 г., а от компанията обявиха проекта през лятото на 2022 г., малко преди да бъде нападнат.

Victory City ще бъде публикуван на 7 февруари.

Салман Рушди е публикувал 14 романа, голяма част от тях съчетават история и политика с елементи на магически реализъм.

Роден в Мумбай (тогава Бомбай) през 1947 г., той публикува първия си роман „Гримус“ през 1975 г. Спечелва признание още с публикуването на втория си роман „Среднощни деца“ (1981), за който е удостоен с наградата „Ман Букър“ през същата година. През 1988 г. неговият четвърти роман „Сатанински строфи“ преобръща живота му – предизвиква силна реакция в ислямския свят, книгата е забранена в много страни, а иранският аятолах обявява автора за вероотстъпник и за убийството му е определена голяма парична награда.

Прочетете още:

Фетвата застигна Салман Рушди 33 години по-късно
Стотици автори четат публично творби на Салман Рушди в знак на солидарност
Българските писатели искат „Живот за Салман Рушди!“
Салман Рушди е сред фаворитите за Нобелова награда за литература


Книгите на Салман Рушди, заедно с още много други заглавия и продукти с намаление може да намерите в Ozone.bg.