fb
10, които...Специални

Топ 20 най-добри книги за 2017 г. според Amazon

4 мин.

Всяка година редакторският екип на Amazon публикува своя списък с 20 предложения за най-добра книга за изминалата година. През юни ви представихме селекцията им дотогава, а днес споделяме с вас финалните им предложения за 2017-а:

 

1. Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI от Дейвид Гран

Американският журналист Дейвид Гран доби популярност у нас с приключенския си роман „Изгубеният град Z“, чиято филмова адаптация беше част от литературния кинофестивал „CineLibri“ 2017. Новата му книга дава заявка за пореден световен успех. Тя не само оглавява списъка на Amazon, а е обявена и за бестселър на New York Times само седмица след публикуването си. Става финалист на Национална литературна награда на САЩ, както и на ежегодните литературни награди на Goodreads в категория „История и биографии“. Дейв Егърс с право я наричаприковаваща вниманието и тревожна“. Тя разказва за шокиращи действителни събития, за масови убийства и жестокостите към индианците на американския континент.

 

2. Little Fires Everywhere от Селест Инг

Селест Инг също е сред финалистите на Goodreads Choice Awards в категория „Съвременна проза“. Джон Грийн е цитиран на корицата: Обичам Little Fires Everywhere. Може би е любимата ми прочетена книга тази година“. Паула Хоукинс пък описва книгата като „оригинална, мъдра и нежна“. Романът увлекателно разказва за преплитащи се семейни истории, засяга темата за изкуството, идентичността, майчинството и какви могат да са последствията от дълго пазените тайни и нарушените обещания.

 

byornstad fredrik bakman3. „Бьорнстад“ от Фредрик Бакман

Фредрик Бакман е много добре познат у нас с книгите си „Човек на име Уве“, „Баба праща поздрави и се извинява“, „Брит Мари беше тук“ и „Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълг“. „Бьорнстад“ отново докосва най-дълбоките кътчета от душата на читателя с трогателен разказ за малък хокеен град. Едва ли можем да бъдем по-изчерпателни в описанието си от Милена Трендафилова:

Това е книга за семейните ценности, за съкровеното приятелство, за първите любовни трепети, за майките и бащите, които дълбоко в себе си искат децата им да са успешни и щастливи, за жертвите, които човек понякога прави в името на по-висша от егото му цел, за достойните мъже, за човечността, за надеждата, за куража да кажеш истината, независимо от последствията…

 

4. Exit West от Мохсин Хамид

Новият роман на писателя от пакистански произход заслужи място в краткия списък с финалисти за наградата „Букър“, както и място серед финалистите на Goodreads Choice Awards в категория „Съвременна проза“. Подобно на останалите му творби, преведени на 30 езика, Exit West е дълбоко интимна и откровена книга, способна да разчувства и най-закоравялото сърце. Тя разказва незабравима история за любов, лоялност и кураж – универсални ценности във всички времена и за всички хора, без значение от религия, раса или пол.

 

 

5. Homo Deus: A Brief History of Tomorrow от Ювал Ноа Харари

Авторът на бестселъра „Sapiens: Кратка история на човечеството“ провокира читателите с проникновена визия за бъдещето. Оригинална и убедителна, книгата изследва възможните последствия от начините, по които човечеството се бори с проблемите на XXI век. Харари търси отговори на фундаментални въпроси като „А сега накъде?“ и „Как да защитим крехкия свят от собствените ни набези?“.

 

 

Ето ги и останалите 15 предложения на Amazon:

6. Lincoln in the Bardo от Джордж Сондърс
7. The Heart’s Invisible Furies от Джон Бойн
8. You Don’t Have to Say You Love Me от Шърман Алекси
9. Sourdough от Робин Слоун
10. The Dry от Джейн Харпър
11. „Изгубеният град“ от Дъглас Престън
12. My Absolute Darling от Гейбриъл Талънт
13. Ginny Moon от Бенджамин Лудвиг
14. The Ministry of Utmost Happiness от Арундати Рой
15. Priestdaddy от Патриша Уокууд
16. Spoonbenders от Даръл Грегъри
17. 4 3 2 1 от Пол Остър
18. This Is How It Always Is от Лори Франкъл
19. American Fire: Love, Arson, and Life in a Vanishing Land от Моника Хесе
20. „Костенурки до безкрая от Джон Грийн