fb
НовиниПо света

Четат ли децата „пикантни“ романи?

3 мин.
Снимка: Freepik

Във времето, в което децата прекарват по-голямата част от времете си пред екрана, родители, издатели и търговци на книги приветстваха BookTok видеата за препоръка на литература, но фактът, че четенето стана „готино“ в TikTok, води до нови опасения, пише The Guardian.

Тенденцията все по-често в мрежата да се появяват „пикантни“ книги доведе до притесненията, че децата може да четат заглавия със съдържание за възрастни. Любовните романи са най-обсъжданият жанр в приложението. Много от книгите, популярни сред BookTok-ърите, като поредицата „Heartstopper“ на Алис Oсеман, са насочени към тийнейджъри. Други заглавия, като „Мейпъл Хилс“ от Хана Грейс, „Хипотеза за любов“ от Али Хеъзълууд и „Испанска любовна измама“ от Елена Армас, засягат теми за възрастни. Тези книги имат пастелни корици със сладки анимационни рисунки, така че някои възрастни може да ги объркат с художествена литература за младежи и да не разберат какво точно четат децата.

Авторката Александра Кристо смята, че „има нарастване на броя на по-младите читатели, които търсят книги за възрастни, защото сега е по-лесно да ги намерите с успеха на маркетинга в социалните медии. По-голям проблем е, че дефиницията за това кое е или не е книга за възрастни е замъглено с много книги, използващи маркетинг, базиран на описания за различни аудитории, което прави нещата объркващи за потенциалните читатели. Когато клиповете и съдържанието често са кратки, без да се навлиза в реални специфики, е трудно да се разбере коя е целевата аудитория за дадена книга.“

Училищен директор дори е призовал родителите на тийнейджъри да проверят дали децата им четат книги, подходящи за възрастта. Търговците също се опитват да обозначат кога книгите имат съдържание за възрастни и дават пример с романа „Ледоразбивачка“, първият от поредицата „Мейпъл Хилс“ на Грейс. Първата рецензия е от един от продавачите на книги в магазина и казва, че романът е „Пикантен романс за читатели над 18 години“. Американски книжар пък включва раздел „родителска информация“ в своя списък.

Писателката на трилъри и журналист Кат Розенфийлд критикува търговец на книги, че е споделил видеоклип с алтернативи за тийнейджъри, които искат да четат заглавия за възрастни.

„Представете си, че сте тийнейджърка, която просто се опитва да си купи хубави старомодни книги“ и „да бъдете изгонена от раздела за романтика“, туитна тя. „Нормално и здравословно е тийнейджърите да се интересуват от секса и няма по-безопасен начин да изследвате този интерес от това да четете истории за него“, добави тя. „Проблемът не е в децата, които четат пикантни книги, а в тези, които не – или не могат – изобщо да четат.“

Британският издател на Грейс и Армас, Simon & Schuster е категоричен, че „за нас е важно нашите книги да намерят пътя си до точните читатели. Включваме предупреждения за изрично съдържание и изясняваме кога книгите са за възрастни читатели.“


За да разберете повече за книгите на Али Хейзълууд, прочетете ревюто на Таня Клясова тук. Не пропускайте и ревюто ѝ за романа „Испанска измама“ – тук.

Гореизброените книги ще намерите в Ozone.bg.