fb
10, които...Специални

Любимите книги на „Аз чета“ за 2020

32 мин.

Цветомила Димитрова

“Малки пожари навсякъде” от Селест Инг (изд. “Сиела”)
Книгата беше приятната изненада на лятото. Започнах я, за да мога с чиста съвест да гледам сериала по нея, а накрая имах удоволствието да се потопя в една въздействаща история по два вълнуващи начина. Препоръчвам и книгата, и екранизацията. В романа на Селест Инг ще откриете множество важни теми – за ролята на майката, за прошката, приемането, любовта… Инг предизвиква читателя да мисли и макар в началото да е необходимо малко време, за да свикнем със стила ѝ, след това не можем да се откъснем от книгата. Ако търсите интересно и смислено четиво, не пропускайте тази книга.

“Сън” oт Камелия Кучевр (изд. “Хермес”)
…е историята на едно семейство, в което всеки се бори със стените вътре в себе си и търси вратата към щастието. Като всички книги на Камелия, и в тази откриваме темата за любовта и прошката, проследяваме главните герои от детството до зрелостта им и опознаваме интересно ново място – Лисабон. И досега обсъждам действията на персонажите, сякаш са истински хора, което само доказва колко реалистично са изградени образите им. Красиво написан и увлекателен, романът носи по-скоро минорно настроение, но то напълно подхожда на героите, света и посланията, които авторката иска да предаде. Романът е по-обемен от “Дом” и “Нощ” и изглежда като доста по-смело писателско начинания, но определено си заслужава да се прочете.

“Сол при солта” от Рута Сепетис (изд. “Сиела”)
…е вълнуваща история за Втората световна война. Книгата грабва от първата страница и разказва историята на група млади хора, борещи за живота си в едни от най-тежките условия, които можем да си представим. Базиран на реални събития, романът е определен като янг адълт, но за мен е много повече. Това е книга за читатели от всяка възраст, които се интересуват от история и търсят увлекателна и затрогваща книга. Предвид темата, емоциите са гарантирани, но не е ли това смисълът от литературата? 

Втората книга от авторката – “Фонтани на мълчанието” – ще бъде сред четивата ми за почивните дни.

Поредицата за “Валери Лейн” (изд. “Хермес”)
…не се вписва съвсем в препоръките ми до момента, но именно затова “Магазинчето за чай и щастие”, “Магазинчето за шоколад и мечти”, “Магазинчето за антики и вълшебства” и “Магазинчето за прежда и чудеса” са част от любимите ми четива за годината. Те са разтоварващи, забавни, романтични истории за приятелството и смелостта да преследваш мечтите си. Предвид всички събития през годината, много от нас имаха нужда да избягат от реалността и поредицата на Мануела Инуса беше моята глътка сладост. И за разлика от безброй други “дамски романи”, в тези открих много хубави и смислени послания, които са особено подходящи за празничните дни.

“Убийство в метрото” от Мейвис Доръл Хей (изд. “Еднорог”)
…даде началото на една чудесна поредица с класически криминални заглавия. Вече има три публикувани книги, но първата си остава със специално място в сърцето ми, защото ме накара да се върна към любимия жанр. Почти успях да разгадая мистерията, забавлявах се с отношенията между персонажите, наслаждавах се на тънкия английски хумор и затворих последната страница с усмивка и в очакване на следващите съкровища от серията. Ако сте почитатели на детективските истории и британските автори, не пропускайте книгите от тази поредица.

“Изхвърлени в Америка” от Джанин Къминс (изд. ICU)
…дойде при мен като подарък и бързо се нареди сред любимите ми четива не само за годината. Това е история за майка, която се бори, за да защити живота на сина си, история за всички, които се опитват да постигнат нещо повече, за всички, които искат шанс за нещо по-добро… Дълго след като я прочетох, не спирах да мисля, че описаното в книгата се случва наистина, за много семейства това е тъжната и понякога опасна реалност. Дори само заради този факт, романът на Къминс заслужава внимание.

[ + ]